Het ras Old English Sheepdog

Hij wordt nu beschouwd als een van oorsprong Brits ras en wordt vaak Bobtail genoemd omdat men vroeger de staart coupeerde. Het is een sterke en compacte hond met een overvloedige beharing.

Speels & Energiek

De Old English Sheepdog is een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Hij is onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of agressiviteit. Hij is gemakkelijk opvoedbaar, leert gemakkelijk en heeft een goede ‘will to please’. Dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn enthousiasme kan hij erg lomp overkomen, hoewel hij meestal tegenover kinderen en oude mensen erg voorzichtig is.

De Old English Sheepdog is voor alles in: wandelingen, spelletjes… Vooral het dicht bij de baas zijn, is voor hem van groot belang. Zoals iedere hond van dit formaat heeft de OES naast de korte uitlaat wandelingen ook minimaal 1 keer per dag een lange wandeling nodig. Het liefst ergens waar hij los kan lopen en zijn energie kwijt kan. Een OES is geen hond om maar af en toe mee te wandelen en veel alleen thuis te laten. Mocht je een Old English Sheepdog in huis gaan halen, moet je wel rekening houden met zijn lichaamsafmetingen. Hij is namelijk behoorlijk groot. Het is een ideale hond om op een boerderij te houden of als je een grote tuin hebt. Mocht je in een appartement of een flat wonen, is dit simpelweg geen geschikte hond.

 

Lief en Aanhankelijk

Als je een Old English Sheepdog in huis haalt, weet je zeker dat je een ware gezelschapshond in huis haalt. Hij is namelijk gek op zijn familie, op aandacht van zijn familie en op het doen van leuke dingen samen met zijn familie. OES en kinderen worden meestal de beste maatjes.

Mits kinderen worden bijgebracht hoe ze met honden dienen om te gaan en de OES wordt opgevoed.

 

Verzorging

De verzorging van de Old English Sheepdog is erg intensief. Hij heeft een overvloedige vacht die wekelijks een flinke borstelbeurt nodig heeft. De fokker laat de pup al wennen aan het borstelen terwijl de pup op tafel ligt. Als de nieuwe eigenaars dit advies ook volgen, zal het borstelen geen vervelende bezigheid zijn. Integendeel. De hond geniet dan van alle aandacht die hij krijgt. De Old English Sheepdog verliest het hele jaar haar. Dit rolt zich op over de vloer en is makkelijk met de hand op te rapen.

Hier lees je meer over verzorging

Samenvatting

Onderstaande eigenschappen zijn gemiddelden van de OES en geven geen garanties.

Karakter

Aanhankelijk, intelligent, lief, loyaal, vrolijk en zachtaardig.

)

Schofthoogte

Reu: 61 cm
Teef: 53 cm

Levensverwachting

10-12 jaar

Benodigde verzorging

Veel

Trainingsmoeilijkheid

Makkelijk

Rassoort

Herdershonden en veedrijvers